Majú SEO články praktický význam?

<–!V poslednej dobe sa stáva trendom vytváranie SEO článkov, ktoré majú byť súčasťou off-page optimalizácie. Má však takýto linkbuilding význam alebo je to len mrhanie peniazmi a časom?–>

V prvom rade treba objasniť, že PR článok nie je to isté ako SEO článok. Skratka PR je z anglických slov public relations, čo môžeme preložiť ako vzťahy s verejnosťou. Cieľom PR článku je teda vytvoriť imidž firmy, je súčasťou brandingu, teda posilnenia značky. Názov a činnosť firmy sa tak dostáva do povedomia ľudí a tí vedia viac o jej službách či projektoch. PR článok má praktický význam aj pri opise produktu, ktorý predstavuje potenciálnym zákazníkom a cieľom je, aby si produkt kúpili.
SEO aj PR článok však spolu patria pod copywriting a viaceré znaky majú spoločné.

seo články pr články

SEO články primárne nemyslia na návštevníka

Cieľom totiž je vytvoriť kvalitné spätné odkazy. To sú také, ktoré obsahujú v anchor texte odkazu kľúčové slovo a nachádzajú sa zaobalené v relevantnom texte. Samozrejme, veľmi dôležité je predovšetkým to, na akej stránke sa SEO článok nachádza. Teda to, či je daný web navštevovaný, má relevantný obsah porovnateľný s vaším webom a pozrieť sa treba aj na ranky.

Primárnou úlohou SEO článku však nie je opisovať produkt alebo propagovať firmu, ako tomu bolo u PR článku. Tu je prvoradý linkbuilding, čo má efekt na pozíciu vo vyhľadávačoch. Tým však nechcem povedať, že propagácia a podpora predaja je úplne zanedbaná. V SEO článku však ustupuje do úzadia, resp. na druhé miesto.

Investovať do SEO článkov?

Moja odpoveď je áno, a to nie iba preto, že sám takéto služby ponúkam. Svoje tvrdenie vám racionálne zdôvodním. Investícia do takýchto článkov nie je až tak vysoká, ako sa môže najprv zdať. Stačí si nechať vytvoriť iba jeden SEO článok a k nemu sa dá vyrobiť rôzne množstvo kópií.

Obsah na webe totiž kontrolujú iba boti, nie ľudia. Šikovný copywriter vie článok x-krát pozmeniť, aby pôsobil ako nový text. Stačí vymeniť odstavce, mierne zmeniť poradie slov vo vete a niektoré nahradiť synonymami. Takto sa dá vytvoriť aj 30 článkov, ktoré umiestnite na rôzne weby a získate tak veľké množstvo unikátnych odkazov.

Tento efekt je trvalý. SEO články sa zvyčajne na konkrétne weby umiestňujú “naveky” (Dokým existuje daný web.), takže odkazy tam zostanú. Investícia do napísania článkov a do ich zverejnenia je jednorazová (Ak sa tak dohodnete s majiteľom webu.), takže z dlhodobého hľadiska je to vhodnejšia alternatíva ako PPC kampaň.

Ďalej netreba zanedbať ani fakt, že návštevy z vyhľadávačov sú zvyčajne relevantné, teda všetko sú to potenciálni zákazníci. Z vlastných štatistík vidím, že na stránke strávia dlhšiu dobu tí, čo prídu cez vyhľadávač, než tí, ktorých mi privedie napríklad banner. Posilnením pozície vo vyhľadávačoch si teda zaistíte vhodných návštevníkov.

Aby sme však zachovali objektivitu, spomeňme aj nevýhody. Tou je napríklad realizácia. Vytvoriť desiatky článkov a umiestniť ich na weby je časovo náročné. A to nespomínam čas, ktorý strávite dohadovaním podmienok s majiteľmi webov. Prirodzene, SEO články môžete “šupnúť” aj na free weby, kde vám táto starosť odpadá, ale zvyčajne nezískate tak kvalitný spätný odkaz ako z tematického webu.

Výhody

  • jednorazová investícia
  • veľký počet spätných odkazov
  • zisk potenciálnych zákazníkov
  • zlepšenie pozícií vo vyhľadávaní (Podmienkou je kvalita článkov na vlastnom webe.)
  • dlhodobý efekt

Nevýhody

  • časová náročnosť
  • veľká počiatočná investícia
  • relatívna kvalita spätných odkazov
  • pre priamu propagáciu výrobku či firmy je vhodný viac PR článok

Sami vidíte, že výhody prevažujú. Navyše kvalitu spätných odkazov môžete ovplyvniť tým, že SEO články zverejníte na tematické weby. Rátajte však  s tým, že investícia bude vyššia. Ešte treba spomenúť fakt, že najlepší je pravdepodobne hybrid PR a SEO článku. Záleží od konkrétnej situácie, či sa viac sústrediť na ľudí alebo vyhľadávače.

Autor je copywriter zo stránky Akopisat.sk a uvíta ďalšie postrehy v tejto problematike vo forme komentárov pod týmto článkom alebo prostredníctvom mailu na kontakt (@) akopisat.sk

 

FOTO: © studiostoks / Dollar Photo Club


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *